Converteerbare obligaties

Wat zijn converteerbare obligaties? Definitie van een converteerbare obligatie:

Een converteerbare obligatie (ook wel convertible) is een obligatie die omgezet kan worden in aandelen.

De meest voorkomende converteerbare obligaties kunnen gedurende de zogenaamde conversieperiode tegen de conversiekoers worden omgewisseld tegen aandelen. Hierbij wordt er onderscheidt gemaakt tussen convertibles en reverse convertibles.

Wat zijn de risico’s van converteerbare obligaties?

De converteerbare obligatie vertoont kenmerken van zowel een obligatie als van een aandeel. Converteerbare obligaties kunnen door de belegger worden omgewisseld in een vooraf vastgesteld aantal aandelen. Als de aandelenkoers van het bedrijf voldoende stijgt, dan wordt het omwisselen in aandelen lucratief. van de uitgevende instelling stijgt, wordt de mogelijkheid tot omzetting in aandelen lucratief. Op deze manier kan een converteerbare obligatie meer opleveren dan een normale obligatie.

De reverse convertible heeft een verhoogd risico omdat je als belegger verplicht kan worden gesteld om de aandelen te kopen. De keuze om een obligatie af te lossen in aandelen ligt hier bij de onderneming zelf. Als de aandelenkoers van een bedrijf daalt kan die onderneming besluiten om de obligatie om te zetten in aandelen. Hierbij heb je als belegger dus niet altijd invloed op de timing van de aankoop van de aandelen.

Het grootste risico ligt in een mogelijk faillissement van de onderneming. Beide soorten obligaties hebben hetzelfde recht op geld uit de restwaarde van de onderneming. Obligaties worden over het algemeen altijd uitgegeven als achtergestelde lening, met minder rechten bij een faillissement.

Reacties zijn gesloten.