Beginnen met obligaties in je ’20 en ’30 jaren

De meest waarschijnlijke primaire financiële doelstelling op dit punt is het maximaliseren van het eindbedrag.

  • Beleggingshorizon: erg lang, 30 tot 40 jaar
    hoe lang totdat je toegang wilt hebben tot je geld?
  • Risicotolerantie: hoog
    Bij welk risico heb je een comfortabel gevoel?

Het maximaliseren van het eindbedrag

Aan het begin van je carrière is het moeilijk voor te stellen hoe je leven er over 40 jaar uit ziet. De kans is groot dat jij je vaker zorgen maakt over het betalen van rekeningen en geld sparen voor aankopen zoals een auto, een huwelijk of een huis. Voor het bereiken van je levensdoelen en het garanderen van een goed pensioen is het belangrijk om tijdig na te denken over je investeringen.

Jong beginnen

Het rendement van investeren op jongere leeftijd is erg groot. Er bestaat een anekdote over Albert Einstein. Einstein werd gevraagd of hij een hij een achtste wereldwonder kon noemen. Zijn antwoord luidde: “Ja, de samengestelde interest.” Dit rente-op-rente effect houdt in dat over de rente ook weer rente wordt betaald. Daardoor groeit het kapitaal niet lineair, maar volgens een steeds stijgende curve (exponentieel). Het effect is te zien in deze planningstool:

Startbedrag: € 15.000,-

Verwacht rendement: 7,0%

Inleg per maand: € 500,-

Investeringsduur: 20 jaar

Aantal jaar dat je wacht met beleggen: 10 jaar

Deze tool is alleen voor informatieve doeleinden en kan niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De resultaten van deze calculator zijn hypothetisch. Leren Beleggen Voor Beginners is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van beslissingen aanleiding van informatie verstrekt door deze tool. Noch voor menselijke of mechanische fouten of weglatingen.

De keuzes die je nu maakt, leggen van een basis voor toekomstige financiële vrijheid. Als je een lange beleggingshorizon hebt dan is het verstandig om instrumenten te overwegen met een hoger risico. Er zijn een obligaties met een hoger risico, die ook een hogere couponrente uitbetalen. Want ook als je begint met een dip, dan heb je nog 30 tot 40 jaar om dit weer goed te maken met alle toekomstige rentes.

Vrij besteedbare investeringen

Ook in beginstadium is het belangrijk om te streven naar een evenwichtige portefeuille met een paar strategisch gekozen obligaties met een middelgroot risico. Investeer je spaargeld voor belangrijke toekomstige aankopen, zoals een huis of een auto, op een veilige manier. Je zou kunnen overwegen te investeren in een zeer veilige staatsobligatie met een korte looptijd, als je verwacht dat je jouw kapitaal tussentijds nodig kunt hebben.

Geld dat vrij besteedbaar is zou je in hoog renderende obligaties en aandelen kunnen investeren. Omdat de aandelen- en obligatiemarkten vaak in tegengestelde richtingen bewegen, kan dit je risico’s verder verlagen en je totale rendement verhogen.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kun je overwegen om zelfstandig je obligaties te kiezen. Je kunt echter ook kiezen voor een beleggingsfonds of een obligatiefonds.

Ontdek hoe obligaties aansluiten bij iedere van het leven.

Laat een reactie achter