Obligaties kopen in je ’30 en ’40 jaren

De meest waarschijnlijke primaire financiële doelstelling op dit punt is stabiele vermogensgroei.

 • Beleggingshorizon: redelijk lang, 20 tot 30 jaar
  hoe lang totdat je toegang wilt hebben tot je geld?
 • Risicotolerantie: matig
  Bij welk risico heb je een comfortabel gevoel?

In de middelste jaren van je leven, de ’30 tot ’40 jaren, zijn cruciaal voor het garanderen van je financiële doelstellingen op de lange termijn. Zoals een goed pensioen. Op latere leeftijd wordt het moeilijk om de verloren tijd te compenseren.

Ruime beleggingshorizon

Op een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar verdien je waarschijnlijk voldoende om comfortabel te wonen, maar je maakt je mogelijk steeds meer zorgen over de financiering van je pensioen en het betalen voor het onderwijs van je kinderen. Als je op dit moment investeert in obligaties, dan heb je nog voldoende tijd om te kunnen herstellen van een eventuele daling van de markten.

Je beleggingshorizon is wel iets korter dan wanneer je als twintiger begint met obligaties kopen. Het is belangrijk om je portefeuille in evenwicht te brengen met de juiste balans tussen risico en rendement. Financiële adviseurs adviseren je in deze fase van je leven meestal om je te richten op investeringen met een middelhoog risico. De sleutel tot het verlagen van je risico is om je vermogen te spreiden over verschillende soorten producten. Het is verstandig om te spreiden over producten zoals aandelen, trackers, obligaties, vastgoed en obligaties. Obligaties nemen waarschijnlijk een groter deel van je totale portefeuille in, ten opzichte van je jongere jaren. Obligaties zijn de stabiele ruggengraat van je portefeuille en zorgen voor stabiele inkomsten. De aandelen en index trackers zullen waarschijnlijk meer in waarde fluctueren.

Financiële doelstellingen

Als je nog niet begonnen bent met een deel van je vermogen te investeren in obligaties, dan is het verstandig om na te denken over je financiële doelstellingen. Als je bereid bent om iets meer risico te nemen om potentieel hogere rendementen te behalen, overweeg dan obligaties of obligatiefondsen met een lange termijn van terugbetaling. Onthoud dat je als belegger wordt beloond voor het nemen van risico’s. Het beperken van risico’s gaat ten koste van je rendement. Anderzijds moeten je beleggingen niet zorgen voor slapeloze nachten. Bepaal voor jezelf welke rendementen je wilt behalen en welke risico’s je hiervoor bereid bent te nemen.

Ontdek hoe obligaties aansluiten bij iedere van het leven.

Een reactie op “Obligaties kopen in je ’30 en ’40 jaren”

 1. Martin
  sep 18, 2011
  Reply

  Leuk overzicht. Ik ben zelf net de 50 gepasseerd, maar dit geeft een goed beeld wat je in die levensfase wilt.Laat een reactie achter