Obligaties voor je pensioen, je 60+ jaren

De meest waarschijnlijke primaire financiële doelstelling op dit punt is behouden van kapitaal.

  • Beleggingshorizon: kort, enkele jaren
    hoe lang totdat je toegang wilt hebben tot je geld?
  • Risicotolerantie: zeer laag
    Bij welk risico heb je een comfortabel gevoel?

Tijdens je pensioen is financiële zekerheid het belangrijkste doel. Veel financiële adviseurs geven aan dat je ongeveer 70 procent van je pre-pensioen loon nodig hebt om dezelfde levensstandaard te behouden. Obligaties kunnen een stabiele en veilige bron van inkomsten zijn.

Hoeveel ontvang je als je straks met pensioen gaat?

De pensioenmodule van de consumentenbond geeft je het antwoord. Om een zo goed mogelijke berekening te kunnen maken is het van belang dat je onderstaande documenten bij de hand hebt:

  • Het pensioenoverzicht van je huidige werkgever
  • Een recente salarisstrook
  • Eventuele pensioenoverzichten van vorige werkgevers
  • Een overzicht van eventuele lijfrente-uitkeringen

Het kost vrij veel tijd, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Doe de test op de site van de consumentenbond.

Implicaties van een korte beleggingshorizon

Het maximaliseren van je inkomsten moet gecombineerd worden met een laag risico. Het soort obligaties hangt af van je levensverwachting en je behoefte aan zekerheid. Lange termijn obligaties hebben een hogere couponrente, maar kunnen tussentijds ook een lagere koers hebben. Als je de obligaties verkoopt voor de afloopdatum dan bestaat de kans dat je minder terugkrijgt dan de inleg.

Als de kans groot is dat je voortijdig over het kapitaal moet beschikken dan is het verstandig om obligaties te nemen met een kortere looptijd. Je neemt dan wel genoegen met lagere opbrengsten. Je kunt ook een evenwichtig obligatiefonds kopen, hierdoor wordt je inkomen aangevuld vanuit de stabiele opbrengsten uit de obligaties.

Het kan zijn dat je vermogen uiteindelijk wilt gebruiken om de toekomstige generaties of een goed doel wat na te laten. Middels verstandige beleggingen kun je het kapitaal veilig wegzetten en verder vergroten. Obligaties spelen dan vaak een cruciale rol in de beleggingsstrategie. Het is wel handig om ook een accountant te raadplegen, zodat je de fiscale regelgeving op de juiste manier naar je hand kunt zetten.

Meer weten over obligaties? Lees meer over:

Laat een reactie achter