Bedrijfsobligaties kopen

 

Bedrijfsobligaties

Als je wilt beleggen in obligaties dan kun je kiezen uit vele bedrijfsobligaties. Bedrijfsobligaties zijn een mooie aanvulling voor het creëren van een evenwichtige portefeuille. Sommige individuele obligaties worden gekocht en verkocht in de over-the-counter (OTC) markt. Maar veel Nederlandse bedrijfsobligaties zijn op de Amsterdamse beurs te vinden.

Als je interesse hebt in de aankoop van een nieuwe uitgifte van bedrijfsobligaties, dan kan een beleggingsadviseur je voorzien van het aanbod document. Dit is een officiële verklaring en wordt ook wel prospectus genoemd. Maar je kunt ook obligaties kopen en verkopen op de secundaire markt, nadat ze al zijn uitgegeven. In dat geval kun je eenvoudig een rekening openen bij een broker om de obligaties tegen de huidige koers aan te schaffen. Als particulier is het eenvoudiger om je te focussen op de bestaande obligaties op de secundaire markt.

 

Bedrijfsobligaties noteren normaal gesproken in procenten. De meeste obligaties worden uitgegeven tegen 100%. Afhankelijk van de  kapitaalmarktrente zal een obligatie meer of minder dan 100% van de hoofdsom doorverkocht worden.

  • Als de algemene rente stijgt dan zal de koers van de obligatie dalen
  • Als de algemene rente daalt dan zal de koers van de obligatie stijgen

Als een bestaande obligatie op een prijs staat van 98 procent dan is er twee procent van de prijs afgegaan. Als dezelfde organisatie of de staat een nieuwe obligatie wil uitgeven, dan zal de markt een hogere rente vragen voor een soortgelijke obligatie. De nieuwe obligatie zal over het algemeen weer tegen 100% worden uitgegeven.

Individuele bedrijfsobligaties kopen kan bij verschillende online brokers.

 

Een reactie op “Bedrijfsobligaties kopen”

  1. Ferdi
    okt 01, 2011
    Reply

    bedankt vor de nuttige informatie. kun jij misschien uitleggen wat over the counter is?.. verder erg duidelijk verhaal.Laat een reactie achter