Obligatiefondsen kopen


Obligatie

Obligatiefondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in obligaties. Obligatiefondsen worden door een professionele fondsbeheerder beheert, net als andere beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder doet de selectie en het beheer van de obligatie-portefeuille voor een kleine vergoeding. Het voordeel van obligatiefondsen is dat je de risico’s kunt spreiden. Met één aankoop van een obligatiefonds bezit je meteen meerdere obligaties. Je kunt kiezen uit vele fondsen in een breed scala van onderwerpen en sectoren.

Actieve en passieve fondsen

Sommige fondsen zijn bedoeld om een markt te volgen, zoals een index van obligaties. Deze worden vaak aangeduid als obligatie-index of passieve obligatiefondsen. Andere fondsen worden actief beheerd op basis van een vastgestelde doelstelling. Dan worden verschillende obligaties gekocht en verkocht op basis van het inzicht van de fondsbeheerder. Het rendement van actieve obligatiefondsen hangt dan af van de prestaties van de fondsbeheerder.

Looptijd obligatiefondsen

In tegenstelling tot individuele obligaties hebben obligatiefondsen geen einddatum waarop de obligatie wordt uitbetaald. Dit komt doordat er steeds weer obligaties worden verwijderd uit en toegevoegd aan de het obligatiefonds. Dit gebeurd in reactie op marktomstandigheden en de vraag van beleggers in het betreffende obligatiefonds.

Bij de meeste beleggingsfondsen kun je het fonds op elk gewenst moment verkopen tegen de netto-waarde van het fonds. Omdat de marktwaarde van de onderliggende obligaties fluctueert, zal dit de totale waarde weerspiegelen van de obligaties in de portefeuille. Als gevolg hiervan kan de waarde van een belegging in een obligatiefonds hoger of lager zijn dan de oorspronkelijke koopprijs.

Risico en rendement

Net zoals bij individuele obligaties en andere beleggingen gaan risico en rendement vaak hand in hand. Je kunt niet automatisch concluderen dat een fonds met een hoger rendement beter dan is een fonds met een lager rendement. Let dus op factoren zoals beheerkosten, risico’s en ervaring van de fondsbeheerder. Risicovolle fondsen kunnen heel lang rendement behalen, maar het neerwaarts risico is ook groter dan bij veilige obligatiefondsen.

Je kunt beleggen in zeer veilige staats- of bedrijfsobligaties met een lager rendement. Dan is de kans dat de lening niet wordt terugbetaald klein. Voor een hoger rendement én risico zijn er ook veel verschillende fondsen te vinden.

Obligatiefondsen kopen

Let goed op de kosten. Omdat obligaties traditioneel over de tijd minder winstgevend zijn dan aandelen worden de kosten ook een zwaardere last. Kosten zijn zonder enige twijfel de belangrijkste factor bij het evalueren van obligatiefondsen.

Obligatiefondsen kopen kan bij verschillende online brokers. Zorg altijd dat de obligaties bij het risicoprofiel van je portefeuille passen!

Reacties zijn gesloten.