Staatsobligaties kopen

Staatsobligaties zijn de hoeksteen van vele portefeuilles. Maar hoe kun je zelf staatsobligaties kopen? En welke staatsobligaties zijn dan handig? Hier lees je hoe je de juiste voorbereiding treft om staatsobligaties te kopen. Je vindt de meest populaire staatsobligaties.

En alvast een tip vooraf. Obligaties kun je via meerdere brokers kopen maar Binck heeft op dit moment wel een erg mooie actie lopen. Beleg bij Binck en ontvang €200 starttegoed >>

Hoe veilig zijn staatsobligaties?


Obligaties zijn in te delen in verschillende categorieën. Ten eerste zijn er zeer veilige obligaties van de Nederlandse staat en haar agentschappen. Dit wordt gezien als de veiligste manier om je geld te investeren. Ten tweede zijn er veilige obligaties die verkocht worden door landen, met een iets lagere rating, maar wel aan hun verplichtingen lijken te kunnen voldoen. Als derde zijn er risicovolle obligaties verkocht door minder solide landen, zogeheten junk bonds. De obligaties van landen zoals Griekenland worden vaak betiteld als junk bonds.

Door in de zeer veilige staatsobligaties te beleggen neem je genoegen met een lager rendement. Het voordeel is dat je er zeker van bent dat je jouw geld terug krijgt. Voor een hoger rendement én risico kun je ook staatsobligaties kopen van landen met een lagere status. Belangrijk is dat de staatsobligaties bij jouw risicoprofiel passen.

Waarom staatsobligaties kopen?

Beleggers kopen vooral staatsobligaties uit het oogpunt van risicospreiding. Nederlandse staatsobligaties staan er om bekend dat ze zeer veilig zijn. En je krijgt toch een nette rente. Afhankelijk van beleggingsprofiel kun je een portefeuille ontwikkelen die bestaat uit aandelen, obligaties en contant geld. Zo kun je een evenwichtige portefeuille opbouwen die aansluit bij je gewenste risico’s en rendement.

Het rendement en de koers zijn afhankelijk van:

  • de huidige rentestand
  • de kredietwaardigheid van de uitgevende staat
  • de resterende looptijd
  • de verhandelbaarheid van de obligatie
  • de rente op de obligatie

Koersen van staatsobligaties checken?

Voor realtime streaming koersen kun je een gratis rekening openen bij een bank of online broker. Bij de meeste brokers is de rekening gratis, maar soms moet je betalen voor koersen. Bij brokers zoals Binck en Alex zijn de koersen gratis. Bekijk zelf welke bank of online broker het beste bij jou past.

Laat een reactie achter